zondag 7 september 2008

1 tot en met 7 september

De PvdA-fractie in de Nijmeegse gemeenteraad heeft gelezen dat in Amsterdam direct de schade wordt verhaald op jonge vandalen die zich hebben misdragen.Dat moeten we in Nijmegen ook invoeren. Dat is inderdaad een goed plan, alleen moeten we wel even goed nagaan waar het eigenlijk over gaat. Ook in Nijmegen proberen we waar dat mogelijk is gemeentelijke schade te verhalen. Dat doen we nu met name als in een strafproces de mogelijkheid wordt geboden om civielrechtelijk ook schadevergoeding te claimen. Wat Amsterdam nu doet, is direct een schadebrief sturen zonder het proces af te wachten. Dat kan alleen maar als er sprake is van bekennende verdachten of als die op heterdaad betrapt zijn. In veel gevallen zal dat helaas niet het geval zijn. Toch is het de moeite waard om te kijken of wij er iets mee kunnen.

Vandalen financieel aansprakelijk stellen voor hun wandaden moet zeker ook gebeuren rond Oud en Nieuw. Deze week rond ik het rapport van de Commissie Overlast Jaarwisseling af. Deze commissie heeft in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken de ernst van het oud&nieuw vandalisme en wat daar zoal tegen wordt gedaan geïnventariseerd. Maandag zitten we voor de laatste vergadering bij elkaar. We komen niet met spectaculaire aanbevelingen, wel met zinnige suggesties die in verschillende gemeenten en regio’s al in de praktijk worden gebracht. Eind van deze maand bied ik ons rapport aan Guusje ter Horst aan. Ik kan nu alvast wel verklappen dat het een uiterst kort rapport is, zo’n 20 bladzijden. De kans is dus groot dat het voor de verandering eens gelezen wordt.

Deze week zoals gewoonlijk weer veel tijd besteed aan veiligheidsbeleid, zowel lokaal, regionaal als landelijk. Alle lokale zorgen op dit vlak komen in mijn wekelijks overleg met de gemeentelijke veiligheidsadviseurs aan de orde. We leggen de laatste hand aan een notie over overlastgevende jongeren. Binnenkort wil ik ook de raad (en de inwoners van Nijmegen) meer inzicht geven in wat we in onze stad doen met de zogenoemde BIBOB-wetgeving, dat wil zeggen de bestuurlijke aanpak om integriteit te bevorderen en georganiseerde criminaliteit tegen te gaan.

Het Dagelijks Bestuur van het Veiligheidsberaad komt maandagmiddag in Utrecht bijeen, we praten onder meer over de stand van de wetgeving en de toekomstvisie op de brandweerzorg. Woensdag buigt in in Nijmegen de Stuurgroep Evaluatie Stroomstoring zich over het rapport dat onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) hebben opgesteld. De hoofdlijn ondersteun ik wel: we hebben in die donkere dagen voor kerstmis 2007 goed voor de burgers van de Bommelerwaard kunnen zorgen, maar in de interne organisatie en bij de communicatie zijn nog wel verbeteringen denkbaar.

Donderdag besteed ik zelfs de hele dag aan veiligheidskwesties. Op landgoed Groot Warnsborn bij Arnhem komen de burgemeesters uit onze regio Gelderland-Zuid bijeen. ’s Ochtends worden we bijgepraat over de aanpak van de zware en georganiseerde criminaliteit, ’s middags praten we over het onderzoek naar de regionale dekking van de brandweerzorg. In het najaar is dat onderzoek helemaal klaar en openbaar. Vrijdagmiddag zitten de burgemeester van Terneuzen en de brandweercommandanten van Amsterdam en Eindhoven bij mij aan tafel. Zij zijn respectievelijk de portefeuillehouder brandweerzorg van het Veiligheidsberaad en voorzitter en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), vergezeld van de secretarissen van beide organisaties. Zeg maar de brandweertop van Nederland. We zoeken een intensieve samenwerking, te beginnen met een colocatie van de bureaus van Veiligheidsberaad, NVBR en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) -Nederland, de koepel van professionals die bij rampen en ongevallen verantwoordelijk zijn voor de geneeskundige hulpverlening.

Het burgemeestersleven bestaat gelukkig nog uit veel meer dan alleen veiligheid.

Wat te denken van de huldiging van onze Nijmeegse Olympische sporters. Burgemeester Thom de Graaf staat op het bordes van het stadhuis met de vier Nijmeegse Olympische Spelendeelneemster 2008. De medaillewinnaressen Maartje Goderie, Eefke Mulder en Piek van Rumpt worden woensdagmiddag in het zonnetje gezet en begiftigd met de zilveren erepenning van de stad Nijmegen respectievelijk de zilveren Waalbrugspeld. De Gelderlander heeft er de volgende dag slechts een zurig stukje voor over, maar de sportsters waren zelf in de wolken en hun familie en vrienden eveneens.

Op maandagavond mag ik net als een jaar geleden samen met gedeputeerde Marijke van Haaren, stadsregiovoorzitter Jaap Modder en mijn Arnhemse collega Pauline Krikke het seizoen van (de ondernemingsorganisatie) VNO-NCW openen in Wijnfort Lent. Burgemeester De Graaf neemt deel aan de discussie tijdens de opening van het seizoen 209-2009 van VNO-NCW Ook dit jaar stelt Kamer van Koophandel-algemeen directeur Ronald Migo weer brave maar ook relevante vragen. Het gaat goed met de regio, maar er zijn wel zorgen in deze tijden van economische vertraging. De bereikbaarheid van Nijmegen is er een van. Hoewel er voortgang is geboekt, is de bijeenkomst toch een beetje een herhaling van zetten.

Dinsdagmiddag waagt het college zich aan een werkbezoek buiten onze stad, al scheelt het maar een paar honderd meter. We zijn te gast bij Oriëntalis, het museumpark voor cultuur en religie, dat zich op het terrein van het vroegere Bijbels Openluchtmuseum heeft ontwikkeld. Directeur Pieter-Mathijs Gijsbers heeft een aanstekelijk enthousiasme. Zijn ambitie om van Oriëntalis een nationaal en zelfs internationaal centrum voor educatie en bezinning op religieuze en culturele verschillen en verbindingen te maken, spreekt mij zeer aan. Er zijn op dit vlak grote slagen te maken en dan is een stuiver subsidie uit de cultuurpotten van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) niet voldoende. Ik hoop dat minister Ella Vogelaar van Integratie dit unieke project wil omarmen. Op een feestje in het weekend spreek ik haar belangrijkste adviseur er gelijk op aan.

Deze week is er voorts weer een regulier overleg met de voorzitters van de universiteit en het universitair medisch centrum en met de rector magnificus. Het contact met het belangrijkste kenniscomplex dat Nijmegen heeft, is tegenwoordig hecht. Dat komt zowel de academie als de stad ten goede. Ook sprak ik op een symposium over Healthy Aging (dat willen we tenslotte allemaal) in Sanadome. Gezondheidszorg en daaraan gerelateerde bedrijvigheid zijn voor Nijmegen ongelofelijk belangrijk. Een kwart van onze beroepsbevolking werkt in deze sector. Ook daar zijn de kennisinstituten belangrijk, omdat innovatie de toekomst van onze gezondheidszorg bepaalt. Dat zal de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Piet Hein Buiting, alleen maar bevestigen. Hij komt vrijdag langs voor een kop koffie en blijkt graag bereid tot goede afstemming op strategische onderwerpen.

Verder deze week een bezoekje aan onze Verkeersmanagementcentrale (VMC) om de doorstroming op onze hoofdverkeersassen te bespreken, een kop koffie met een fractievoorzitter uit de gemeenteraad, overleg met de gemeentesecretaris en met griffier en plaatsvervangend raadsvoorzitter, interviews met het binnenstadblad Novio Nova (over, hoe kan het ook anders, onze binnenstad) en Trouw (over Nijmegen en de oorlogsjaren) en een dagelijks bestuursvergadering van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.

Ook ga ik vrijdag even langs bij Rob en Caroline Bloem. Rob heeft nu veel last van zijn ziekte en bestrijdt de pijn met een morfinepompje. Hij ligt op bed en het is de vraag of hij er nog veel uit zal komen. Het verbaast mij dat hij de laatste maanden nog zoveel energie heeft willen steken in zijn partij het CDA. Ik bewonder hem er ook om, hij neemt zijn verantwoordelijkheid tot op het laatst ernstig. We spreken over de raadsvergadering volgende week waarop Rob afscheid wil nemen. Ik hoop dat hij daartoe fysiek nog in staat zal zijn. De tijd die hij nog heeft, is kostbaar. Ik leef met hem maar ook met Caroline en hun beide zoons mee.