zondag 14 september 2008

8 tot en met 14 september

Het college vergadert twee dagen op de hei. Nu ja, twee dagen; maandagochtend en middag en dinsdagochtend.De hei is ook relatief, want we zitten in een comfortabele zaal op het landgoed van Jachtslot de Mookerheide, vlak bij Nijmegen. Tijdens deze dagen doen we de reguliere collegeagenda af en spreken we over thema’s die de individuele portefeuilles van wethouders overstijgen. Dit keer praten we over de plannen voor onze krachtwijk Hatert, en over hoe het met de Nijmeegse jongeren gaat en welke problemen we in het jeugdbeleid tegenkomen. Als het over vandalisme, bendevorming, uitgaanscriminaliteit, alcoholmisbruik en geweld gaat, maak ik mij zorgen over jongeren. Er zijn in heel Nederland ook steeds meer jongeren met forse psychische problemen. We moeten bovendien niet verhelen dat wij ook in onze stad te maken hebben met specifieke groepen jongens die voor moeilijkheden zorgen, Nijmeegse jongeren met een Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. De oververtegenwoordiging van deze groepen in rotzooi en criminaliteit heeft natuurlijk ook een culturele dimensie die samenhangt met tweede generatieproblemen, gebroken gezinnen, ontworteling en kansloosheid. In enkele wijken hebben we nu echt last van Marokkaanse jongeren die de harde repressieve hand van politie en justitie nodig hebben omdat alleen preventiebeleid en jongerenwerk niet geëigend zijn. In het algemeen lijkt het overigens met de Nijmeegse jongeren heel behoorlijk te gaan. Het gesprek in het college levert input voor de nota jeugdbeleid die wethouder Lenie Scholten voorbereidt.

Een hoofdbestanddeel van het collegeberaad is natuurlijk de komende stadsbegroting. De coalitieverhoudingen hebben de laatste maanden wat onder druk gestaan, onder meer door een amendement over de indexering van de OZB waar de partijen het hartgrondig over oneens waren. De externe ontwikkelingen die de stadsbegroting negatief beïnvloeden, maken het niet makkelijker. In een goede sfeer en met gevoel voor de verschillende posities bespreken we in het college de verschillende opties om de begroting sluitend te krijgen. Wordt vervolgd.

Woensdagavond nemen we tijdens de raadsvergadering afscheid van Rob Bloem als raadslid. Het was de bedoeling dat Rob daar zelf bij zou zijn, maar dat lukt niet meer. Zoals hij zelf in een toespraakje die door zijn fractiegenoot Chantal Teunissen wordt voorgelezen zegt: dit is zo’n off-day waarin het gewoon niet gaat. Gelukkig is er internet (zie http://www.nijmegen.nl/, raad in beeld) zodat Rob en zijn gezin toch onze afscheidswoorden kunnen volgen. Ik concludeer dat zijn raadslidmaatschap onvoltooid is gebleven maar wel van waarde was, voor zijn partij en voor de stad. Ik zal hem in de Nijmeegse politiek missen. Het is zoals het is, is Rob’s credo en inderdaad, zo is het.

Deze week zijn er diverse bijzondere bijeenkomsten. In Den Haag ontvangen dinsdagavond de burgemeesters van de grote Gelderse steden (Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem en Ede) samen met de commissaris van de Koningin Tweede Kamerleden die Gelderland in hun portefeuille hebben of op een andere manier en band met ons landsdeel hebben. We doen dat in café Dudok tegenover het Binnenhof. De kamerleden eten aan tafeltjes Burgemeester De Graaf in gesprek met enkele Tweede Kamerleden die Gelderse steden in hun portefeuille hebben. waar per gang een andere burgemeester aanschuift. Zo kunnen we allemaal onze boodschappen kwijt. Voor Nijmegen bepleit ik onder andere aandacht voor hoogwaardig openbaar vervoer in de regio, een sluitend terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers, het integratiebelang van museumpark Oriëntalis en extra ondersteuning van de steden in de grensregio’s als motoren van grensoverschrijdende economische ontwikkeling.

Ook de toekomstige wetgeving rond de veiligheidsregio’s komt ter sprake. Onze bijeenkomst wordt bezocht door kamerleden van CDA, PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie, waaronder twee fractievoorzitters. SP en GroenLinks laten het helaas afweten, net als overigens partijen ter rechterzijde. De burgemeesters van de vier Gelderse steden (Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen) komen samen met Tweede Kamerleden die deze steden in hun portefeuille hebben. Rita Verdonk is er ook niet. Ze is wellicht bezig in het land, al meent haar vroegere grote vriend, campagneleider en geldschieter Ed Sinke dat ze eigenlijk alleen maar lucht produceert. Ondertussen staat Rita nog steeds op meer dan 17 zetels. Hoe is het mogelijk.

Een andere boeiende activiteit deze week is de opening van de Liberation Route Arnhem-Nijmegen. Zo heet het, maar de volgorde zou logischerwijze natuurlijk Nijmegen-Arnhem moeten zijn, nu Market-Garden zich van zuid naar noord bewoog en na de bevrijding van Nijmegen Arnhem een brug te ver bleek. Dat- en het slechte weer – daargelaten, is het een bijzondere gebeurtenis. Op 23 historische plekken in en rond de beide steden zijn zogenoemde luisterkeien geplaatst, waar via het mobieltje of met hoofdtelefoon het verhaal van 1944-1945 kan worden gehoord. Dat brengt de bijzondere geschiedenis van onze streek heel dichtbij.

In Arnhem verzamelen we vrijdagmiddag met tal van betrokken instanties, buitenlandse vertegenwoordigers en zelfs enkele veteranen om vervolgens in Oosterbeek en in Groesbeek enkele luisterkeien te onthullen. In Oosterbeek nemen de burgemeesters van Arnhem en Renkum deze taak op zich, in Groesbeek doe ik dat samen met locoburgemeester Spaan. Om al deze luisterkeien te bezoeken, kost snel twee dagen. Maar als je in de buurt woont, kan je er natuurlijk ook af en toe een paar doen. In Nijmegen liggen ze bij het Joris Ivensplein (waar Jan van Hoof de dood vond), aan het Raadhuishof bij monument De Schommel (het bombardement van 22 februari 1944), de Waalkade en het Valkhof (de strijd om de brug).

Verder praat ik deze week weer veel over (de organisatie van) veiligheidsbeleid. Ik spreek samen met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding in Arnhem met voorzitter en directeur van het NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid), ook wel bekend als de Brandweeracademie. Ook komen de directeuren van twee veiligheidsregio’s bij mij op bezoek om over hun rol in de toekomstige structuur van het landelijk Veiligheidsberaad te spreken. Ik heb ook mijn reguliere overleggen met de Nijmeegse politiechef en met de brandweercommandant en bovendien komt het Bestuursteam Handhaving bij elkaar. Ook de lokale driehoek (burgemeester, districtschef, officier van justitie) vergadert deze week, onder meer over de jongeren in de wijk Neerbosch Oost. Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid annex Adviescommissie politieregio komt eveneens bijeen en daarmee gaat snel de donderdagmiddag heen. Het veiligheidsbeleid kost ook een flink stuk van mijn zaterdag, want van 10 tot 14 uur zit ik in Utrecht samen met mijn 24 collega’s korpsbeheerders en voorzitters van veiligheidsregio’s te vergaderen over de toekomst van de brandweerzorg, de wet op de veiligheidsregio’s, de besturing van de politie en de bovenregionale politiesamenwerking.

Maar ik doe ook nog andere dingen. Zoals het in ontvangst nemen van de eerste studentcard, een initiatief van een Nijmeegse jonge onderneemster die bedrijven zo ver weet te krijgen dat ze korting geven aan studenten in het hoger onderwijs. Op uitnodiging van de CDA-jongeren praat ik donderdagavond een uurtje over mijn eigen politieke en bestuurlijke loopbaan. Vrijdagmiddag ben ik bij een bijeenkomst in het Goffertstadion over de plannen voor een topsportcentrum met hoogwaardige gezondheidszorgvoorzieningen. Zaterdag eind van de middag feliciteer ik de 100-jarige Nijmeegse papierfabriek die ooit begon als De Gelderlander, later Gelderland-Tielens heette, toen KNP en nu als Sappi Nijmegen door het leven gaat. Per dag worden aan de Energieweg rollen papier geproduceerd met een totale lengte van meer dan 1200 kilometer, zo ongeveer de afstand tussen Rome en Nijmegen. De papierindustrie staat onder grote druk, maar de Nijmeegse ‘mill’ (zo heet dat, komt nog van de vroegere papiermolens denk ik) doet het onder de omstandigheden prima. Zondag bezoeken Machteld en ik het Vondelfestival in de wijk Bottendaal, een mooi buurtfestival met dans, oer-Hollandse spelen, nostalgie naar het oude café De Toekomst en Caribische muziek. Met gewortelde Bottendaler Jan van der Meer nemen we ook even een kijkje op het voormalige Dobbelmanterrein, dat een schitterende metamorfose heeft ondergaan.

De allerleukste bijeenkomst deze week bezoek ik overigens geheel particulier, samen met mijn dochter Julie. We zijn beiden hardcore fans van de Amerikaanse televisieserie The West Wing, die zeven seizoenen draaide en alle denkbare prijzen won. In Nederland werden er slechts 4 jaargangen uitgezonden op een bovendien onmogelijk tijdstip. De serie handelde over de staf van de (Democratische) president (gespeeld door Martin Sheen), ondergebracht in de westelijke vleugel van het Witte Huis en werd geschreven door de briljante Aron Sorkin. In het Haagse Pulchri komen zo’n driehonderd mensen samen op een TWW fanavond, gesponsord door Berenschot en de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik ontwaar andere diehards uit bestuur en politiek zoals Ronald Plasterk die de avond opent. Heerlijk, tijd om de hele dvd-box (7 x 22 afleveringen x 40 minuten) nog eens te gaan kijken…