Achtergrond

De in deze website opgenomen teksten zijn in januari 2012 overgenomen van de website van de gemeente Nijmegen. Met het vertrek van burgemeester Thom de Graaf per 1 februari 2012 en in het kader van een herziening van de gemeentewebsite zijn deze pagina's met oude artikelen en berichten verwijderd. Omdat het web- en fotoblog, de wekelijkse interviews in Weekkrant De Brug en de toespraken van Thom de Graaf een goed beeld geven van zijn burgemeesterschap en van de onderwerpen en ontwikkelingen van 2007 tot 2012 heeft het Regionaal Archief Nijmegen besloten deze teksten en foto's niet verloren te laten gaan.

Alles in de 'cloud'
De eenvoudigste oplossing voor het beschikbaarstellen was gebruik te maken van online middelen zoals Blogger en Flickr. Het digitaal "archief" van de burgemeester staat nu dus in de 'cloud'.

Op het Flickr-account van het archief zijn de foto's van het fotoblog geplaatst dat halverwege 2010 het weblog van de burgemeester verving. Als extra service zijn de foto's ook op een kaart geplaatst. Op het Youtube-kanaal van de gemeente Nijmegen stonden al diverse filmpjes van de burgemeester. Daar waar mogelijk zijn deze gekoppeld aan relevante blogs of toespraken.

De interviews met de burgemeester die in Weekkrant De Brug zijn verschenen onder de titel Bellen met... zijn al grotendeels online te vinden in het digitaal archief van De Brug. De interviews uit de periode januari tot en met oktober 2007 zijn door het archief gescand uit de exemplaren uit onze bibliotheek en op internet geplaatst via het Flickr-account.

Twitter
Naast het bloggen maakte Thom de Graaf tijdens zijn burgemeesterschap ook gebruik van Twitter als social medium. Ook deze tweets zijn vanuit cultuurhistorisch oogpunt interessant om te bewaren. Het is momenteel nog moeilijk om twitterberichten uit het verleden te bewaren, doorzoeken en te tonen. Het archief onderzoekt de mogelijkheden om ook deze tweets en die van andere gemeentelijke twitteraccounts te bewaren en beschikbaar te stellen. Via Snapbird is met enige beperkingen in oude tweets te zoeken en bijvoorbeeld (recent) getwitterde foto's zijn al wel online te vinden.

Disclaimer
Het Regionaal Archief Nijmegen spant zich in om te achterhalen of en zo ja, waar eventuele rechten van derden op het materiaal in de collecties berusten. Meent u dat de digitale beschikbaarstelling van bepaald materiaal inbreuk maakt op enig recht dat u toekomt of uw (privacy)belangen schaadt, dan verzoeken wij u vriendelijk dit onderbouwd te laten weten aan het Regionaal Archief Nijmegen. Bij een gegronde klacht zal het Regionaal Archief Nijmegen de beelden ontoegankelijk maken en/of van de website verwijderen, dan wel samen met u bekijken hoe op een andere manier aan uw klacht tegemoet kan worden gekomen.

Er is bewust voor gekozen om geen reactiemogelijkheid te bieden bij de blogs omdat het weblog "in ruste" is.

Zie voor meer informatie en contactgegevens de website van het archief: www.nijmegen.nl/archief